Plats för allt på en begränsad yta?


På vargsymposiet höll Henrik Ekman ett väldigt bra föredrag med titeln "Finns det plats för det vilda?" och avslutningsfrasen "det måste få finnas plats för det vilda!". Jag har själv funderat en del över just det här med plats och utrymme för naturen...


En notering i min mobiltelefon: "Att fylla upp. Begränsad plats. Att fylla upp sitt liv med ytliga sysslor och handlingar. Att fylla upp sinnet med negativitet. Fylla upp Jordens yta med onaturliga, fula ting."

Det är ju faktiskt så att en sak kan utesluta allt annat. Det är därför prioritering är så viktigt, och helst riktigt medveten prioritering där man tänker både långt och brett. Ett val att fylla upp något (en yta, sitt medvetande, sin tid) med något kan få stora konsekvenser. Om man sedan ångrar sig kan det också vara svårt att göra det hela ogjort. Ett exempel är just Jordens yta och skövlingen av skogar samt uppförandet av storstäder. Det är inte lätt att trycka på "rewind" och få tillbaka de stora, levande skogarna med hela det komplexa, färgsprakande ekosystemet. Det är lättare att ändra på det icke-fysiska, som tur är. Det psykiska, det spirituella. Blir vi en dag plötsligt medvetna om att vi länge fyllt upp våra medvetanden med negativa tankar och vår tid med ytliga och kanske skadliga sysslor så har vi faktiskt möjligheten att ändra på detta. Det kan gå fort också, vi kan ändra det från en dag till en annan. Metanoia är ett uttryck som jag tycker mycket om, det kommer från grekiskan och betyder ungefär förändring av uppfattning. Vi har chansen till metanoia varje dag, hela tiden, och det är positivt känner jag. Alla förändringar börjar väl inuti oss och manifesteras sedan i den materiella världen. Dessvärre är det som sagt inte lika lätt, eller fort gjort, att ändra på det fysiska. Är en skog skövlad så kommer den inte att växa upp och bli densamma på mycket lång tid (i människans tidsperspektiv) och riktigt likadan blir den förmodligen aldrig. Därför borde det läggas mer eftertanke innan man tar beslut om stora förändringar på den begränsade ytan som Jorden utgör.

Jorduppgång sedd från månen


Kommentarer
Postat av: Inga M

Du skriver i en kommentar på min blogg att Du vill lämna det Sverige som skövlar naturen, inte ger plats åt det vilda och som tillrättalägger allt.



Vad jag förstår så är Du därmed emot organiserat modernt skogsbruk och jordbruk i rationella former så som det bedrivs i vårt land. Mycket av vårt välstånd bygger på att just de här delarna av samhället fungerar på det sätt som Du inte gillar. Ett omodernt skogsbruk är inte ekonomiskt lönsamt, inte ett orationellt jordbruk heller. Det skulle göra vårt land mycket fattigare rent ekonomiskt och det har vi inte valt att göra.



Nu finns det ju länder kvar på olika ställen på jorden som lämnar mer plats kvar åt det vilda, åt de vilda djuren och åt den vilda naturen. Priset är då en betydligt lägre levnadsstandard.



Men jag ser inga hinder för Dig att välja ett sådant land istället om Du inte tycker att Sverige valt rätt väg genom beslut i sina demokratiska fora.



Sen är ju var och en fri att agitera för sin ståndpunkt i en demokrati som vår och det ska vi vara rädda om.



Till sist bara, det heter Viltförvaltningsdelegationer, de som finns i landets länsstyrelser. De har ofta en sammansättning som ska spegla den befolkning som finns i länet, både betraktarperspektiv (som Du ansluter Dig till) och brukarperspektiv (som är mitt) ska finnas med så att man får en belysning av viltfrågorna från olika håll. Eftersom det är en myndighetsutövande församling när det gäller delar av det vilda så finns flera politiker med och de representerar de politiska partiernas ställning i länet.

2011-04-18 @ 13:31:19
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0